rechtmiddelen

Om de rechtzoekende duidelijk te informeren over de rechtsmiddelen waarover die beschikt en de termijn daarvoor, moet de betekening of kennisgeving van het vonnis voortaan expliciet die informatie bevatten. De nieuwe informatieplicht in burgerlijke zaken bepaalt dat een informatieblad moet worden toegevoegd wanneer de kennisgeving of betekening de termijn voor een rechtsmiddel doet lopen.

Het Gerechtelijk Wetboek krijgt een artikel 780/1. Op basis daarvan moet een informatieblad worden gevoegd bij de betekening of kennisgeving van een rechterlijke beslissing als die de termijn voor een rechtsmiddel doet lopen.

Het informatieblad moet voor elke partij vermelden:

■ de rechtsmiddelen van hoger beroep, verzet of voorziening in cassatie die mogelijk zijn tegen het vonnis of de vermelding dat die er niet zijn;

■ de benaming en het adres van het rechtscollege waarbij de rechtsmiddelen moeten worden ingesteld;

■ hoe de rechtsmiddelen moeten worden ingesteld;

■ de termijn waarbinnen de rechtsmiddelen moeten worden ingesteld, met de wettelijke gronden om de termijn te verlengen;

■ de rechtshandeling die de termijn doet lopen;

■ een uitdrukkelijke waarschuwing dat de partij die een rechtsmiddel onrechtmatig gebruikt of duidelijk om de zaak te vertragen, kan worden veroordeeld tot een geldboete, naast de schadevergoeding die gevorderd kan worden en de betaling van de rechtsplegingsvergoeding.

Het model van het informatieblad is bij KB in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Het informatieblad maakt geen onderdeel uit van het vonnis, maar wordt gevoegd bij de uitgifte van het vonnis.

Bij de betekening van een vonnis moet de gerechtsdeurwaarder in het betekeningsexploot vermelden:

■ dat de betekening de termijn voor een rechtsmiddel doet lopen;

■ en de concrete 1ste dag van die termijn.

Wanneer de gerechtsdeurwaarder die 1ste dag niet concreet kan bepalen op het ogenblik van de betekening, dan moet het wetsartikel overgenomen worden dat de 1ste dag van de termijn bepaalt.

Sancties

Er zijn 2 mogelijkheden waarbij de nieuwe informatieplicht niet wordt nageleefd.

■ Het informatieblad ontbreekt volledig. In dat geval begint de termijn voor het rechtsmiddel niet te lopen.

■ Het informatieblad bevat onvolledige of foute informatie.

Dan begint de termijn voor het rechtsmiddel enkel niet te lopen als de onvolledigheid of onjuistheid de partij te goeder trouw had kunnen misleiden.

De invoering van de informatieplicht volgt 2 recente arresten van het Grondwettelijk Hof (nr. 23/2022 van 10 februari 2022 en nr. 92/2022 van 30 juni 2022).

Verder brengt de wet van 26 december 2022 ook nog verschillende wijzigingen aan in het Gerechtelijk Wetboek om enkele artikels te actualiseren, te verduidelijken of aan te passen aan (inter)nationale rechtspraak.

Inwerkingtreding: 1 januari 2023.

Share by: